ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ (δορυφορικές εικόνες)


Οι παρακάτω δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τη λαμπρότητα του ουρανού από τεχνητές πηγές φωτισμού. Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές έντονης φωτορύπανσης ενώ με σειρά αμέσως λιγότερο έντονης φωτορύπανσης είναι οι περιοχές με πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο και μπλε ενώ με μαύρο είναι οι περιοχές χωρίς φωτορύπανση. Οι χάρτες προέχονται από το ιταλικό Istituto di Scienza e Tecnologia dell'Inquinamento Luminoso στη σελίδα του οποίου μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη μεθοδολογία και τη σημασία των χαρτών.διαβάστε περισσότερα...


Ο χάρτης της Ελλάδας
Οπως παρατηρούμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα εστιάζεται στο λεκανοπέδιο Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και μερικές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, πλην των ορεινών, υποφέρει από κάποιου βαθμού φωτορύπανση. Δυστυχώς, μιας και οι χάρτες αυτοί στηρίζονται σε δεδομένα δεκαετίας, πιθανότητα το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. Σε ορεινούς όγκους όπως στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο καθώς και στην Κρήτη και σε κάποια νησιά παρατηρούνται οι σκοτεινότεροι ουρανοί της χώρας.



Ο χάρτης της Ευρώπης
Στην Ελλάδα και την ανατολική Ευρώπη παρατηρείται η καλύτερη κατάσταση αναφορικά με τη φωτορύπανση στην Ευρώπη. Παρατηρούμε πως το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, και όλη η κεντρική Ευρώπη, έχει ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα.


Ο χάρτης του κόσμου
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι ανεπτυγμένες χώρες όπως της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και η Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέρη όπως η Αφρική, η Νότια Αμερική, η Ωκεανία και η κεντρική Ασία παραμένουν εν πολλοίς σκοτεινές κάτι που ασφαλώς συνδέεται άμεσα με το ποσοστό τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης.


«Είναι πολύ κοντά η εποχή που θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των βροχοπτώσεων στην ατμόσφαιρα»

(Νίκολα Τέσλα – Ιούνιος του 1900)





(Αθήνα) (Θεσσαλονίκη) (Καλαμάτα)